5 tips voor een succesvol budgetplan

Het hebben van een goed budget is de basis voor een schuldvrije toekomst en een volle spaarpot. Hoe je budgetplan of begroting er uitziet is helemaal aan jou, maar op deze pagina helpen wij jou om een beginnetje te maken.

Tip 1

Kies een format

Een budget kan je op twee manieren bijhouden, op papier of op de computer. Kies één van de twee. De meest gemakkelijke manier om je budget bij te houden is op de computer met Microsoft Excel of een soortgelijk programma (Apple Numbers of Google Spreadsheets). Hieronder hebben wij voor elk van deze programma's een template voor je gemaakt.

download.jpg
246x0w.jpg

Weet wat je uitgeeft

Voor het maken van een budgetplan moet je precies weten waar jouw geld naar toe gaat. Houd daarom je bankafschriften of je bankieren app bij de hand. Het is belangrijk dat je niet gaat schatten of het bedrag gaat afronden, vooral wanneer het gaat om je inkomsten en je vaste lasten.  

Tip 2

Tip 3

Wat vind jij belangrijk?

Nadat je je vaste lasten hebt vastgesteld, is de volgende stap om vast te stellen wat jij belangrijk vindt. Vind jij het bijvoorbeeld belangrijk om zoveel mogelijk te sparen, dan zal je zoveel mogelijk van je geld in je spaarpot(ten) zetten. Dit heeft tot gevolg dat je minder geld hebt voor andere dingen, zoals shoppen.  Heb je geen 'prioriteiten', dan kan de 50/30/20-regel aanhouden.

Vaste Lasten

50

%

Tijd

30

Vrije

%

Sparen

20

%

De 50/30/20-regel is een simpele verdeling van je inkomsten. Hierbij behoor je 50 procent van je inkomsten te besteden aan de vasten lasten, zoals de huur, boodschappen, zorgverzekering en andere maandelijkse afschrijvingen. 30 procent van je inkomen behoor je uit te geven aan jezelf voor het doen van leuke dingen als shoppen, uitgaan enzovoorts. En 20 procent van je inkomsten hoor je op je spaarpot te zetten.

Maak een realistisch budget

Je kan je alleen goed houden aan een budget, als het budget realistisch is. Zodra je jezelf gaat beperken in de hoeveelheid geld wat je vrij mag besteden, dan is je budget niet meer 'leuk' en ga je er dus van afwijken. Daarom is het zo belangrijk om te kijken naar je bankafschriften, zoals staat omschreven in tip 1. Door te kijken naar je bankafschriften krijg je een overzicht van je uitgeef-gedrag. Als je normaal gesproken ongeveer 200 euro uitgeeft aan leuke dingen, dan moet je niet opeens in je budget opnemen dat je slechts 50 euro mag uitgeven aan leuke dingen. Houd het realistisch! 

Tip 4

Tip 5

Een budget is nooit af!

Het is helaas niet zo dat je budget na één keer invullen af is. Je budget is namelijk nooit af. Je maakt namelijk een budget voor de aankomende maand(en) en nu de toekomst niet zeker is, zou je je budget af en toe moeten aanpassen zodat deze altijd up-to-date blijft. Daarom is het handig om je budget bij te houden in een digitaal bestand waar je makkelijk bij kan en die je dagelijks/wekelijks/maandelijks kan aanpassen.

© 2017 by CashMoneyBudget. Created by N. Wartes